2015-01-11

Αρχαία ελληνικά θέατρα

Μέρη ενός αρχαίου θεάτρου:


Βίντεο-παιχνίδι για το αρχαίο ελληνικό θέατρο και τα μέρη του: πατήστε εδώ

Θέατρο της Επιδαύρου:

Ολιγόλεπτο βίντεο για επίπεδα Β2, Γ1: πατήστε εδώ
Το κείμενο του βίντεο μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω:

Στην καταπράσινη, εύφορη, ιερή και γεμάτη θρύλους και ιστορία επιδαύρεια χώρα κτίστηκε το θέατρο της Επιδαύρου που θεωρείται και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής κληρονομιάς. Θαυμάσια ενταγμένο στον φυσικό χώρο εντυπωσιάζει με τη μοναδικότητα της ακουστικής του, την απόλυτη συμμετρία και τις αρμονικές αναλογίες.
Σύμφωνα με τον Παυσανία, χτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα από τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Πολύκλειτο τον νεότερο. Χωρούσε 6.200 θεατές. Κατά κάποιους, στον 2ο αιώνα, προστέθηκαν άλλες 21 σειρές,  που αύξησαν τη χωρητικότητά του σε 12.000 θέσεις. Το δάπεδο της ορχήστρας, αντίθετα με τα άλλα αρχαία θέατρα που είναι μαρμάρινα, εδώ είναι στρωμένο με χώμα και περιβάλλεται από έναν λίθινο, κυκλικό δακτύλιο. Στο μέσον της ορχήστρας υπάρχει η στρογγυλή, λίθινη βάση του βωμού του Διόνυσου, όπου πιθανόν να γίνονταν σπονδές πριν την παράσταση. Η είσοδος στην ορχήστρα και στα κάτω καθίσματα γίνεται μέσω των πλευρικών παρόδων. Ανάμεσα στην ορχήστρα και το κοίλο υπάρχει μαρμάρινος διάδρομος που εξυπηρετεί την ακουστική.
Από το 1938 και μέχρι σήμερα φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι τα Επιδαύρεια και έχουν παρουσιαστεί εκεί εκατοντάδες παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι υψώνεται κοντά σε ναούς και λουτρά, όπου οι οδοιπόροι πήγαιναν από μακριά για να θεραπευτούν από τα παθήματά τους. Αλλά ίσως και για να βιώσουν το πάθημα της εξαφάνισης των θεών. Ακόμη και σήμερα γεννά συναισθήματα ψυχικής ανάτασης, θαυμασμού και μοναδικής ηρεμίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου