2013-11-19

Πιστοποίηση Ελληνομάθειας - Συχνές ερωτήσεις

Οι εξετάσεις για την πιστοποίηση της Ελληνομάθειας γίνονται μία φορά το χρόνο στη Σουηδία.

-Πότε γίνονται οι αιτήσεις;
Οι αιτήσεις για τις εξετάσεις γίνονται από 3 Φεβρουαρίου ως  21 Μαρτίου 2014


-Σε ποια επίπεδα εξετάζονται οι μαθητές και τι σημαίνει το καθένα;
Οι μαθητές μπορούν να εξεταστούν στα εξής επίπεδα:
Α1
Α1 εφήβων και ενηλίκων
Α2
Β1
Β2
Γ1
Γ2


-Πώς ξέρω σε ποιο επίπεδο είναι ο υποψήφιος/η υποψήφια;
Εάν ο μαθητής/η μαθήτρια παρακολουθεί κάποιο από τα αναγνωρισμένα ελληνικά τμήματα η δασκάλα ή ο δάσκαλός του μπορεί να σας κατατοπίσει σχετικά με το επίπεδο ελληνομάθειας του μαθητή/της μαθήτριας, αλλά και να τον/την προετοιμάσει για αυτές.
Αλλιώς μπορώ να σας βοηθήσω εγώ ή μπορείτε να δείτε σε ποιο επίπεδο αντιστοιχούν οι γνώσεις του/της στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθώς και ενδεικτικά θέματα για το κάθε επίπεδο.


- Πόσο είναι τα εξέταστρα για το κάθε επίπεδο;
Τα εξέταστρα για κάθε επίπεδο μπορείτε να τα δείτε εδώ.

-Πότε γίνονται οι εξετάσεις στη Στοκχόλμη;
Οι ημερομηνίες για κάθε επίπεδο είναι οι εξής:
Α1 (για παιδιά 8-12 ετών) Στοιχειώδης Γνώση Τρίτη 20 Μαΐου 2014 (πρωί)
Α1 (για εφήβους και ενηλίκους) Στοιχειώδης Γνώση Τρίτη 20 Μαΐου 2014 (πρωί)
Α2 Βασική Γνώση Τρίτη 20 Μαΐου 2014 (μεσημέρι)
Β1 Μέτρια Γνώση Τρίτη 20 Μαΐου 2014 (απόγευμα)
Β2 Καλή Γνώση Τετάρτη 21 Μαΐου 2014 (πρωί)
Γ1 Πολύ Καλή Γνώση Τετάρτη 21 Μαΐου 2014 (απόγευμα)
Γ2 Άριστη Γνώση Πέμπτη 22 Μαΐου 2014 (πρωί)

Οι προφορικές εξετάσεις διεξάγονται αμέσως μετά τις γραπτές.

-Πού γίνονται οι εξετάσεις;
Το εξεταστικό κέντρο θα ανακοινωθεί αργότερα, όμως πέρυσι οι εξετάσεις έγιναν στο Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης, Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος/Grekiska Kulturhuset, Idungatan 4, 11345 Stockholm, tel/fax: 08330584, info@grekiskakilturhuset.se.

-Γιατί να δώσει αυτές τις εξετάσεις κάποιος; 
 Το πιστοποιητικό επάρκειας ελληνομάθειας χρειάζεται:
  • για την αντικειμενική και ειδική αξιολόγηση των γνώσεων στην ελληνική γλώσσα ως ξένη/δεύτερη
  • δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη της ελληνικής να έχει τη γνώμη ενός πιο ειδικού και αντικειμενικού κριτή για το επίπεδο των γνώσεών του
για επαγγελματικούς σκοπούς
  • αποδεικνύει το επίπεδο της επάρκειας της ελληνομάθειας του κατόχου του στην αγορά εργασίας
  • θεωρείται προϋπόθεση για την εξάσκηση διάφορων επαγγελμάτων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα  στο π.δ. 38/2010 που συνιστά ενσωμάτωση της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ και συγκεκριμένα στο άρθρο 52 (Άρθρο 53 της Οδηγίας) αναφέρεται πως οι γλωσσικές γνώσεις στην ελληνική γλώσσα είναι απαραίτητες για την άδεια άσκησης επαγγέλματος βάσει της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των δικαιούχων. Κάθε δικαιούχος αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων για την άσκηση επαγγέλματος στη χώρα μας θα πρέπει να πιστοποιεί, σύμφωνα με το επάγγελμα που θέλει να ασκήσει, την απαραίτητη ελληνομάθεια.Το επίπεδο ελληνομάθειας που απαιτείται ορίζεται από τον εκάστοτε αρμόδιο φορέα και αναμένονται πληροφορίες σχετικά με τις ακριβείς προβλέψεις.
για τις σπουδές 
  • δίνει τη δυνατότητα σε αλλογενείς/αλλοδαπούς που είναι κάτοχοι πιστοποιητικού Β2 επιπέδου να εγγραφούν σε ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα (σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Φ152/Β6/1504/30-5-2001-ΦΕΚ 659Τ. Β΄). 
  • όποιος/α επιθυμεί να φοιτήσει σε ελληνικό και ελληνόφωνο εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να έρθει σε επαφή με το φορέα όπου επιθυμεί να σπουδάσει και να πληροφορηθεί για το επίπεδο ελληνομάθειας που απαιτείται για τον κύκλο σπουδών που θέλει να παρακολουθήσει.
για το διορισμό στο δημόσιο
  • Το πιστοποιητικό Γ1 (παλαιό Δ) επιπέδου δίνει τη δυνατότητα σε ευρωπαίο πολίτη, κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποδείξει την πολύ καλή γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας σε περίπτωση που επιθυμεί να διεκδικήσει θέση στο ελληνικό δημόσιο (σύμφωνα με το άρθρο 4 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007) πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που επιτρέπεται να διορίζονται σε θέσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στην εξαίρεση της παρ.4 του άρθρου 39 Συνθ.Ε.Κ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα γι’ αυτούς σε ειδικό νόμο).
  •  Την ελληνομάθειά τους για διορισμό στο δημόσιο χρειάζεται να πιστοποιήσουν:
α.  αλλοδαποί πολίτες των κρατών, που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους οποίους διορισμός επιτρέπεται μόνο στις προβλεπόμενες από ειδικούς νόμους περιπτώσεις,
β. όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση και
γ. αλλοδαποί ομογενείς.
  • Σύμφωνα με την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και στους πίνακες διορισμών σχολ. έτους 2012-2013 (κεφάλαιο Δ΄, παράγραφος 1, εδάφιο γ), από το 2012 και εξής όσοι δεν κατέχουν απολυτήριο ελληνικού εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείου ή ισότιμου σχολείου οφείλουν να προσκομίζουν πιστοποιητικό για την άριστη γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας το οποίο εάν έχει εκδοθεί από το ΚΕΓ πρέπει να είναι επιπέδου Γ2.
για τη χορήγηση της άδειας παραμονής «επί μακρόν διαμένοντος»
  • το Κ.Ε.Γ. συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Δια βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας στο επίπεδο Α2 (παλαιό Α). Οι ενδιαφερόμενοι εξετάζονται και στη γνώση στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης για πληρέστερη ενημέρωση. Για γενικές πληροφορίες:
 

-Πού μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες;
Λέγομαι Δανάη Σπηλιωτοπούλου και μπορείτε να με πάρετε τηλέφωνο στο 0765778712 ή να μου στείλετε email στο spiliotopouloud(at)gmail.com
-Ποια είναι η ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας που διοργανώνει αυτές τις εξετάσεις;
Με εκτίμηση,
Δανάη Σπηλιωτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου