2013-11-14

17 Νοέμβρη 1973



Στις 21 Απριλίου του 1967 ξεκίνησε η Χούντα (Δικτατορία) των Συνταγματαρχών, η οποία κράτησε 7 χρόνια (επταετία), δηλαδή ως τις 23 Ιουλίου του 1974.


Ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Μακαρέζος κατάλυσαν τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και ανέβηκαν στην εξουσία.

Για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους οι Έλληνες φοιτητές του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν στις 13 Φεβρουαρίου να διαδηλώνουν μέσα στη σχολή τους. Η αστυνομία μπήκε στο Πανεπιστήμιο και συνέλαβε 11 φοιτητές.
Στις 21 Φεβρουαρίου, 3-4.000 (τρεις με τέσσερις χιλιάδες) φοιτητές κατέλαβαν τη Νομική Σχολή Αθηνών, ζητώντας να αλλάξουν όλοι οι καταπιεστικοί νόμοι. Η αστυνομία άσκησε βία γύρω από τη σχολή, αλλά δεν μπήκε μέσα (δεν παραβίασε το πανεπιστημιακό άσυλο).


Στις 14 Νοεμβρίου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου σταμάτησαν τα μαθήματα και ξεκίνησαν να διαδηλώνουν εναντίον  της Δικτατορίας.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν να αυξάνονται και γίνονταν μάχες μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Εκτός από τους φοιτητές, είχαν μαζευτεί και πολίτες.

Στις 17 Νοεμβρίου,  επεμβαίνει ο στρατός. Μαζί με τους στρατιώτες, παρατάχτηκαν και 3 τανκ. Το ένα γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου.


Στρατιώτες και αστυνομικοί πυροβόλησαν με αληθινά πυρά πολλούς φοιτητές και πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο.
Από το βιβλίο του Χρήστου Λάζου: "Ελληνικό φοιτητικό κίνημα 1821-1973", εκδόσεις "Γνώση", (c) 1987. Οι συγκρίσεις και οι επισημάνσεις από τον συγγραφέα.

"...Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί νεότερα στοιχεία για άλλους μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών, από τούς καταλόγους που υπάρχουν. Έτσι έχουμε τις εξής πληροφορίες:
α) Στο φυλλάδιο του Μπ. Γεωργούλα κατάλογος με νε­κρούς, σύνολο: 77.
β) Στο βιβλίο του φοιτητή Λουκά Θ. Αποστολίδη, κατά­λογος με νεκρούς σύνολο: 60 και 2 αγνοούμενοι.
γ) Στο βιβλίο του Φ. Καββαδία, κατάλογος με νεκρούς σύ­νολο: 44.
δ) Το υπόμνημα του εισαγγελέα Τσεβά πού αριθμεί συνο­λικά 34 νεκρούς.
Έχουμε δηλαδή ένα σύνολο 99 νεκρών, ενώ οι τραυματίες πρέπει να πέρασαν τις 2000 χιλιάδες.

Σε αυτά τα επτά χρόνια υπήρξαν τέσσερις κυβερνήσεις:
η Κυβέρνηση Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου 1973 – Χούντα του ταξίαρχου Ιωαννίδη.

Ο Δημήτριος Ιωαννίδης οργάνωσε πραξικόπημα στην Κύπρο με στόχο να προσαρτήσει (ενώσει) την Κύπρο στην Ελλάδα. Στις 20 Ιουλίου του 1974 έγινε η πρώτη εισβολή των Τουρκων και στις 14 Αυγούστου έγινε η δεύτερη εισβολή με αποτέλεσμα τη διχοτόμηση του νησιού, όπως είναι σήμερα.



Στις 24 Ιουλίου του 1974, η τελευταία κυβέρνηση δε μπόρεσε να χειριστεί τα γεγονότα στην Κύπρο κι έτσι διορίστηκε πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναλαμβάνοντας την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου