2013-11-28

Χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Ελλάδας

Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι πώς μπορώ να αξιοποιήσω την πλούσια παράδοσή μας για να φτιάξω δραστηριότητες για τα παιδιά.

Παρακάτω σας έχω συνδέσμους όπως κάθε χρονιά για χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από όλη την Ελλάδα:

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Χίου

Κάλαντα Πελοποννήσου

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Αρχαγγέλλου Ρόδου

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Δωδεκανήσων

Κάλαντα Δυτικής Θράκης

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Θράκης

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Θράκης 

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Ανατολικής Θράκης

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Κρήτης

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Ηπείρου

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Θεσσαλίας

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Κεφαλονίας

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Ικαρίας-Φούρνων

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Κύπρου 

Χριστουγεννιάτικα Ποντιακά Κάλαντα

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Καππαδοκίας

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Τσεσμέ Μικράς Ασίας 

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα Αρτάκης Κυζίκου Μικράς Ασίας

Θα προσθέσω κι άλλα στη συνέχεια!
Καλή ακρόαση!

2013-11-19

Πιστοποίηση Ελληνομάθειας - Συχνές ερωτήσεις

Οι εξετάσεις για την πιστοποίηση της Ελληνομάθειας γίνονται μία φορά το χρόνο στη Σουηδία.

-Πότε γίνονται οι αιτήσεις;
Οι αιτήσεις για τις εξετάσεις γίνονται από 3 Φεβρουαρίου ως  21 Μαρτίου 2014


-Σε ποια επίπεδα εξετάζονται οι μαθητές και τι σημαίνει το καθένα;
Οι μαθητές μπορούν να εξεταστούν στα εξής επίπεδα:
Α1
Α1 εφήβων και ενηλίκων
Α2
Β1
Β2
Γ1
Γ2


-Πώς ξέρω σε ποιο επίπεδο είναι ο υποψήφιος/η υποψήφια;
Εάν ο μαθητής/η μαθήτρια παρακολουθεί κάποιο από τα αναγνωρισμένα ελληνικά τμήματα η δασκάλα ή ο δάσκαλός του μπορεί να σας κατατοπίσει σχετικά με το επίπεδο ελληνομάθειας του μαθητή/της μαθήτριας, αλλά και να τον/την προετοιμάσει για αυτές.
Αλλιώς μπορώ να σας βοηθήσω εγώ ή μπορείτε να δείτε σε ποιο επίπεδο αντιστοιχούν οι γνώσεις του/της στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθώς και ενδεικτικά θέματα για το κάθε επίπεδο.


- Πόσο είναι τα εξέταστρα για το κάθε επίπεδο;
Τα εξέταστρα για κάθε επίπεδο μπορείτε να τα δείτε εδώ.

-Πότε γίνονται οι εξετάσεις στη Στοκχόλμη;
Οι ημερομηνίες για κάθε επίπεδο είναι οι εξής:
Α1 (για παιδιά 8-12 ετών) Στοιχειώδης Γνώση Τρίτη 20 Μαΐου 2014 (πρωί)
Α1 (για εφήβους και ενηλίκους) Στοιχειώδης Γνώση Τρίτη 20 Μαΐου 2014 (πρωί)
Α2 Βασική Γνώση Τρίτη 20 Μαΐου 2014 (μεσημέρι)
Β1 Μέτρια Γνώση Τρίτη 20 Μαΐου 2014 (απόγευμα)
Β2 Καλή Γνώση Τετάρτη 21 Μαΐου 2014 (πρωί)
Γ1 Πολύ Καλή Γνώση Τετάρτη 21 Μαΐου 2014 (απόγευμα)
Γ2 Άριστη Γνώση Πέμπτη 22 Μαΐου 2014 (πρωί)

Οι προφορικές εξετάσεις διεξάγονται αμέσως μετά τις γραπτές.

-Πού γίνονται οι εξετάσεις;
Το εξεταστικό κέντρο θα ανακοινωθεί αργότερα, όμως πέρυσι οι εξετάσεις έγιναν στο Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης, Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος/Grekiska Kulturhuset, Idungatan 4, 11345 Stockholm, tel/fax: 08330584, info@grekiskakilturhuset.se.

-Γιατί να δώσει αυτές τις εξετάσεις κάποιος; 
 Το πιστοποιητικό επάρκειας ελληνομάθειας χρειάζεται:
  • για την αντικειμενική και ειδική αξιολόγηση των γνώσεων στην ελληνική γλώσσα ως ξένη/δεύτερη
  • δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη της ελληνικής να έχει τη γνώμη ενός πιο ειδικού και αντικειμενικού κριτή για το επίπεδο των γνώσεών του
για επαγγελματικούς σκοπούς
  • αποδεικνύει το επίπεδο της επάρκειας της ελληνομάθειας του κατόχου του στην αγορά εργασίας
  • θεωρείται προϋπόθεση για την εξάσκηση διάφορων επαγγελμάτων στην Ελλάδα. Για παράδειγμα  στο π.δ. 38/2010 που συνιστά ενσωμάτωση της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ και συγκεκριμένα στο άρθρο 52 (Άρθρο 53 της Οδηγίας) αναφέρεται πως οι γλωσσικές γνώσεις στην ελληνική γλώσσα είναι απαραίτητες για την άδεια άσκησης επαγγέλματος βάσει της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των δικαιούχων. Κάθε δικαιούχος αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων για την άσκηση επαγγέλματος στη χώρα μας θα πρέπει να πιστοποιεί, σύμφωνα με το επάγγελμα που θέλει να ασκήσει, την απαραίτητη ελληνομάθεια.Το επίπεδο ελληνομάθειας που απαιτείται ορίζεται από τον εκάστοτε αρμόδιο φορέα και αναμένονται πληροφορίες σχετικά με τις ακριβείς προβλέψεις.
για τις σπουδές 
  • δίνει τη δυνατότητα σε αλλογενείς/αλλοδαπούς που είναι κάτοχοι πιστοποιητικού Β2 επιπέδου να εγγραφούν σε ελληνικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα (σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Φ152/Β6/1504/30-5-2001-ΦΕΚ 659Τ. Β΄). 
  • όποιος/α επιθυμεί να φοιτήσει σε ελληνικό και ελληνόφωνο εκπαιδευτικό ίδρυμα ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να έρθει σε επαφή με το φορέα όπου επιθυμεί να σπουδάσει και να πληροφορηθεί για το επίπεδο ελληνομάθειας που απαιτείται για τον κύκλο σπουδών που θέλει να παρακολουθήσει.
για το διορισμό στο δημόσιο
  • Το πιστοποιητικό Γ1 (παλαιό Δ) επιπέδου δίνει τη δυνατότητα σε ευρωπαίο πολίτη, κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποδείξει την πολύ καλή γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας σε περίπτωση που επιθυμεί να διεκδικήσει θέση στο ελληνικό δημόσιο (σύμφωνα με το άρθρο 4 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007) πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που επιτρέπεται να διορίζονται σε θέσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στην εξαίρεση της παρ.4 του άρθρου 39 Συνθ.Ε.Κ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα γι’ αυτούς σε ειδικό νόμο).
  •  Την ελληνομάθειά τους για διορισμό στο δημόσιο χρειάζεται να πιστοποιήσουν:
α.  αλλοδαποί πολίτες των κρατών, που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους οποίους διορισμός επιτρέπεται μόνο στις προβλεπόμενες από ειδικούς νόμους περιπτώσεις,
β. όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση και
γ. αλλοδαποί ομογενείς.
  • Σύμφωνα με την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποψήφιων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και στους πίνακες διορισμών σχολ. έτους 2012-2013 (κεφάλαιο Δ΄, παράγραφος 1, εδάφιο γ), από το 2012 και εξής όσοι δεν κατέχουν απολυτήριο ελληνικού εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείου ή ισότιμου σχολείου οφείλουν να προσκομίζουν πιστοποιητικό για την άριστη γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας το οποίο εάν έχει εκδοθεί από το ΚΕΓ πρέπει να είναι επιπέδου Γ2.
για τη χορήγηση της άδειας παραμονής «επί μακρόν διαμένοντος»
  • το Κ.Ε.Γ. συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Δια βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας στο επίπεδο Α2 (παλαιό Α). Οι ενδιαφερόμενοι εξετάζονται και στη γνώση στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης για πληρέστερη ενημέρωση. Για γενικές πληροφορίες:
 

-Πού μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες;
Λέγομαι Δανάη Σπηλιωτοπούλου και μπορείτε να με πάρετε τηλέφωνο στο 0765778712 ή να μου στείλετε email στο spiliotopouloud(at)gmail.com
-Ποια είναι η ιστοσελίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας που διοργανώνει αυτές τις εξετάσεις;
Με εκτίμηση,
Δανάη Σπηλιωτοπούλου

2013-11-14

17 Νοέμβρη 1973



Στις 21 Απριλίου του 1967 ξεκίνησε η Χούντα (Δικτατορία) των Συνταγματαρχών, η οποία κράτησε 7 χρόνια (επταετία), δηλαδή ως τις 23 Ιουλίου του 1974.


Ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Μακαρέζος κατάλυσαν τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και ανέβηκαν στην εξουσία.

Για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους οι Έλληνες φοιτητές του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν στις 13 Φεβρουαρίου να διαδηλώνουν μέσα στη σχολή τους. Η αστυνομία μπήκε στο Πανεπιστήμιο και συνέλαβε 11 φοιτητές.
Στις 21 Φεβρουαρίου, 3-4.000 (τρεις με τέσσερις χιλιάδες) φοιτητές κατέλαβαν τη Νομική Σχολή Αθηνών, ζητώντας να αλλάξουν όλοι οι καταπιεστικοί νόμοι. Η αστυνομία άσκησε βία γύρω από τη σχολή, αλλά δεν μπήκε μέσα (δεν παραβίασε το πανεπιστημιακό άσυλο).


Στις 14 Νοεμβρίου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου σταμάτησαν τα μαθήματα και ξεκίνησαν να διαδηλώνουν εναντίον  της Δικτατορίας.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν να αυξάνονται και γίνονταν μάχες μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Εκτός από τους φοιτητές, είχαν μαζευτεί και πολίτες.

Στις 17 Νοεμβρίου,  επεμβαίνει ο στρατός. Μαζί με τους στρατιώτες, παρατάχτηκαν και 3 τανκ. Το ένα γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου.


Στρατιώτες και αστυνομικοί πυροβόλησαν με αληθινά πυρά πολλούς φοιτητές και πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο Πολυτεχνείο.
Από το βιβλίο του Χρήστου Λάζου: "Ελληνικό φοιτητικό κίνημα 1821-1973", εκδόσεις "Γνώση", (c) 1987. Οι συγκρίσεις και οι επισημάνσεις από τον συγγραφέα.

"...Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί νεότερα στοιχεία για άλλους μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών, από τούς καταλόγους που υπάρχουν. Έτσι έχουμε τις εξής πληροφορίες:
α) Στο φυλλάδιο του Μπ. Γεωργούλα κατάλογος με νε­κρούς, σύνολο: 77.
β) Στο βιβλίο του φοιτητή Λουκά Θ. Αποστολίδη, κατά­λογος με νεκρούς σύνολο: 60 και 2 αγνοούμενοι.
γ) Στο βιβλίο του Φ. Καββαδία, κατάλογος με νεκρούς σύ­νολο: 44.
δ) Το υπόμνημα του εισαγγελέα Τσεβά πού αριθμεί συνο­λικά 34 νεκρούς.
Έχουμε δηλαδή ένα σύνολο 99 νεκρών, ενώ οι τραυματίες πρέπει να πέρασαν τις 2000 χιλιάδες.

Σε αυτά τα επτά χρόνια υπήρξαν τέσσερις κυβερνήσεις:
η Κυβέρνηση Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου 1973 – Χούντα του ταξίαρχου Ιωαννίδη.

Ο Δημήτριος Ιωαννίδης οργάνωσε πραξικόπημα στην Κύπρο με στόχο να προσαρτήσει (ενώσει) την Κύπρο στην Ελλάδα. Στις 20 Ιουλίου του 1974 έγινε η πρώτη εισβολή των Τουρκων και στις 14 Αυγούστου έγινε η δεύτερη εισβολή με αποτέλεσμα τη διχοτόμηση του νησιού, όπως είναι σήμερα.



Στις 24 Ιουλίου του 1974, η τελευταία κυβέρνηση δε μπόρεσε να χειριστεί τα γεγονότα στην Κύπρο κι έτσι διορίστηκε πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναλαμβάνοντας την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

2013-10-22

28η Οκτωβρίου

Αυτές τις μέρες και όσο πλησιάζει η επέτειος για την 28η Οκτωβρίου, έχω να προτείνω σχετικές δραστηριότητες για τα παιδιά.



Για τα μεγαλύτερα παιδιά έχω να προτείνω την ταινία "το Ξυπόλητο τάγμα" του 1953.

Καλό θα ήταν να μελετήσουν ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες με θέμα τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο:

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Χάρτης

World War 2



Για τα μικρότερα παιδιά (κάτω των 8 ετών) μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητες με θέμα την ειρήνη και τον πόλεμο ή να μάθουμε για τη σημαία. Επίσης, μπορούμε να βρούμε πίνακες του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη με λεζάντες, όπως έχει φτιάξει εδώ μία νηπιαγωγός, ή φωτογραφίες από τους Βούλα Παπαϊωάννου, Κώστα Μπαλάφα και Δημήτρη Χαρισιάδη.

2013-09-20

1ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους

1ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους
(παράταση για το σχολικό έτος 2013-14)

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, συνδιοργανώνουν τον 1ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές δημοτικών σχολείων (Δ΄-Ε΄- Στ΄ δημοτικού), Γυμνασίων και Λυκείων και εκπαιδευτικών οργανισμών που λειτουργούν στην Κύπρο και σε όλες τις χώρες του εξωτερικού, στις οποίες φοιτούν Ελληνόπουλα 1ης, 2ης και 3ης γενιάς. Επιπλέον απευθύνεται σε ξένα σχολεία τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Επιδιώκουμε οι μαθητές να διερευνήσουν, να μελετήσουν και να κρίνουν το περιβάλλον τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη διασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους.

Θεματικές ενότητες του διαγωνισμού:
Ο διαγωνισμός επικεντρώνεται σε θέματα διακρίσεων και διαφορετικότητας.

Δικαίωμα συμμετοχής:
Ομάδες μαθητών της πρωτοβάθμιας (Δ΄- Ε΄- ΣΤ΄ τάξης) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
α) σχολικών μονάδων του εξωτερικού στις οποίες φοιτούν Έλληνες μαθητές και μαθήτριες και 
β) σχολικών μονάδων ξένων σχολείων που λειτουργούν στην Ελλάδα. 
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος:
- ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου
- μια τάξη ενός σχολείου
- μια ομάδα μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει αναλάβει την παιδαγωγική καθοδήγηση της μαθητικής ομάδας ένας ή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας.

Τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού:
Ο διαγωνισμός ξεκινάει στις 10 Μαρτίου 2013 και λήγει στις 15 Φεβρουαρίου του 2014 (η παράταση κρίθηκε σκόπιμη λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που είχαν οι σχολικές μονάδες για να δημιουργήσουν τις ταινίες τους στη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους). Έως την καταληκτική του ημερομηνία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί τα μαθητικά έργα στον φορέα που συντονίζει το διαγωνισμό με συστημένη επιστολή ή courier στην ακόλουθη ταχυδρομική διεύθυνση:
(Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών,
Για τον 1ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους
Κερασούντος 2, 62110 Σέρρες, Ελλάδα)

Τον Μάρτιο του 2014 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και οι καλύτερες μαθητικές εργασίες θα:
βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων.
αναρτηθούν στην πλατφόρμα www.i-create.gr της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης
αναρτηθούν στο ειδικό κανάλι που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στο youtube

Το πρόγραμμα των βραβευμένων ταινιών θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Δράμας το Σεπτέμβριο
του 2014. 

Δηλώσεις συμμετοχής:
Τα σχολεία που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη φόρμα και να τη στείλουν με email στο mtainies@gmail.com ως τις 30 Οκτωβρίου 2013. Θα λάβουν email επιβεβαίωσης.

Διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό:
Όσα σχολεία δηλώσουν συμμετοχή, θα λάβουν ηλεκτρονικά σχετικό ψηφιακό υλικό.
Τεχνικά χαρακτηριστικά των μαθητικών ταινιών;
1.Χρονική διάρκεια: ως 10 λεπτά (χωρίς τους τίτλους αρχής και τέλους)
2.Format ταινίας: τα μαθητικά έργα θα υποβληθούν σε 4 αντίτυπα (dvd) που πρέπει να είναι συμβατά με τα κοινά dvd players.
3.Υπότιτλοι: Σε περίπτωση που οι διάλογοι οι οποίοι θα ακούγονται στην ταινία είναι σε γλώσσα διαφορετική από τα ελληνικά, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν υπότιτλοι.

Ποιοι θα αξιολογήσουν τα μαθητικά έργα:
Καλλιτεχνική επιτροπή που θα οριστεί από τους φορείς που συνδιοργανώνουν το διαγωνισμό (Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και Ειδική Γραμματεία Υ.ΠΑΙ.Θ., Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης) η οποία θα δημοσιοποιηθεί πριν από τη λήξη του διαγωνισμού.

Σημειώνεται τέλος ότι:
- Οι εκπαιδευτικοί θα εξασφαλίσουν την έγγραφη συγκατάθεση των γονιών των μαθητών που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό τόσο για τη συμμετοχή τους, όσο και για τη δημόσια προβολή των τελικών έργων στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, στην πλατφόρμα www.icreate.gr, στην τελική εκδήλωση στο Υπουργείο Παιδείας, στις Κινηματογραφικές Εβδομάδες Μαθητικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δ/νσης Π.Ε. Σερρών και στις επιμορφωτικές διημερίδες του Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης. Το έντυπο της έγγραφης συγκατάθεσης των γονιών θα αποσταλεί στα σχολεία μετά από την κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής τους στο διαγωνισμό.
- Βεβαιώσεις συμμετοχής θα λάβουν οι μαθητές, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και οι σχολικές μονάδες.

Οργανωτική Επιτροπή Διαγωνισμού:
- Λυμπούδης Αναστάσιος, "/ντής Π.Ε. Σερρών, 2321047500, mail@dipe.ser.sch.gr
- Πούλιος Ιωάννης, εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Σερρών, 2321047515, mtainies@gmail.com
- Παπαδόπουλος Αντώνης, Σκηνοθέτης, Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού
Μήκους Δράμας, 2103300309, kinfest@dra.forthnet.gr
- Σοφία Παπαδημητρίου, Υπεύθυνη Ψηφιακών και Κοινωνικών Μέσων Δ/νσης Εκπ.
Ραδιοτηλεόρασης, 2103442869, sofipapadi@minedu.gov.gr

2013-09-05

Η γέννηση του κόσμου και οι θεοί του Ολύμπου

Στην παρακάτω ιστοσελίδα οι μαθητές μπορούν με ευχάριστο τρόπο να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τη γέννηση του κόσμου και τους θεούς του Ολύμπου, όπως αυτά περιγράφονται από τον Όμηρο και τον Ησίοδο.
Επίσης, μπορούν να παρακολουθήσουν και το παρακάτω βίντεο στο youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=CDmHxXthUVk

Αφού ρίξουν μια ματιά στα κείμενα, μπορούν να εξασκήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν στα παιχνίδια που έχει στο τέλος.

                                                              Τιτανομαχία

Η γέννηση του κόσμου και οι θεοί του Ολύμπου

2013-08-24

Ενημέρωση για την εγγραφή

Αγαπητά Μέλη/Γονείς και Κηδεμόνες, Μαθητές, Εκπαιδευτικοί, Χορηγοί και Φίλοι
του Hellenic School of Stockholm,


Το Διοικητικο Συμβουλίο του Hellenic School of Stockholm και οι Εκπαιδευτικοι καλωσορίζουν τους Μαθητές, Γονείς και Κηδεμόνες - μετά απο τις καλοκαιρινές διακοπές - στην έναρξη αυτής της σχολικής χρονιάς 2013-2014.

Χορηγία - Κάλυψη διδάκτρων ενός εξαμήνου
Ένας χορηγός μας αποφάσισε να διαθέσει 20.000 κορώνες το 2013 για
την κάλυψη διδάκτρων ενός εξαμήνου για παιδιά οικογενειών που καταφθάνουν
από την Ελλάδα και των οποίων τα μέλη βρίσκονται σε ανέχεια, ανάγκη, ή ανεργία.

Οι σχετικές αιτήσεις πρέπει να απευθύνονται προς το ΔΣ στην κάτωθι διαδικτυακή
διεύθυνση E-mail: info@hellenicschool.se


Καλή Αρχή και Καλό Μάθημα!

Με εγκάρδιο καλοσώρισμα,
Hellenic School of Stockholm
(ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ)



Κων/νος Παπαξάνθης                    Πανος Αδαμόπουλος
Πρόεδρος                                       Γραμματέας
konstantin@hellenicschool.se        panos@hellenicschool.se


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

2013-06-19

Αυτισμός - Πηγές για πληροφορίες

Πέρα από τις καλοκαιρινές μας δραστηριότητες, θα ανεβάζω και κάποιες πληροφορίες για εκπαιδευτικά, σχολικά θέματα ή άλλα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του παιδιού. Ένα από τα θέματα που έχει απασχολήσει εντόνως τα τελευταία 6 χρόνια είναι ο Αυτισμός. Δε θα αναφερθώ αναλυτικά σε αυτόν, αλλά θα δώσω ένα έναυσμα να ασχοληθούν όσοι ενδιαφέρονται. 

Ο Αυτισμός είναι μια διάχυτη διαταραχή της ψυχολογικής ανάπτυξης του ατόμου. 
Ο όρος Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (Δ.Α.Δ.) χρησιμοποιείται συνώνυμα με τον όρο Διαταραχή του Φάσματος του Αυτισμού, ενώ στην πραγματικότητα είναι ευρύτερος και περιλαμβάνει, και άλλες διαταραχές εκτός από τον αυτισμό .
Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού περιλαμβάνει:
- ποιοτικές δυσκολίες στη κοινωνική κατανόηση, συναλλαγή και συναισθηματική αμοιβαιότητα,
- δυσκολίες στον τρόπο επικοινωνίας και στη γλώσσα,
- περιορισμένο, στερεότυπο, επαναλαμβανόμενο ρεπερτόριο δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων, ενώ στη συμπεριφορά επικρατούν ιδιόρρυθμα ενδιαφέροντα και ενασχολήσεις,
- ανομοιογενή ανάπτυξη γνωσιακών λειτουργιών.
- συχνά ανακόλουθη επεξεργασία αισθητηριακών προσλήψεων.
 Οι δυσκολίες και οι περιορισμοί αυτοί, που ποικίλουν σε βαρύτητα από άτομο σε άτομο, αποτελούν χαρακτηριστικό που επηρεάζει συνολικά τη λειτουργία του.
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ

ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ / ΠΝΑ
 ( Στέργιος Νότας, Mαρία Νικολαίδου )
Τηλ. 210 6728181-2, fax 210 6728182

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
(Πρόεδρος : Ε. Καλογεροπούλου)
Τηλ 2410 613112

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
 (Πρόεδρος: Η. Παρίσης)
Τηλ/fax 210 3216549, 3216550 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟΥ – ΔΙΑΧΥΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ( HELLENIC AUTISTIC SOCIETY - PDD )
( πληροφορίες : Μαρία Νικολαίδου )

Ο ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ
διεύθυνση jftanis@otenet.gr  

ASPERGER'S DISORDER HOMEPAGE  

ASPERGER SYNDROME COALITION OF THE UNITED STATES 

DIVISION TEACCH
Τηλ 919 966 2174  Fax 919 966 4127

AUTISM NETWORK INTERNATIONAL (A.N.I)

THE AUTISM SOCIETY OF AMERICA

NATIONAL AUTISTIC SOCIETY (U.K)

UNIVERSITY OF SUNDERLAND, AUTISM RESEARCH UNIT, (U.K)
Paul Whiteley / Kalliopi Dodou
Tel : 00441915108922 / Fax: 00441915670420

E.S.P.A. EUROPEAN SERVICES FOR PEOPLE WITH AUTISM
Chief Executive : Christine Smith
General Manager : Pat Shannon

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

2013-06-17

Καλοκαιρινές δραστηριότητες - Ώρα για διάβασμα

Το καλοκαίρι είναι μια ξέγνοιαστη περίοδος για τα παιδιά και είναι κρίμα να μην την αξιοποιήσουμε.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εάν έχετε την τύχη να βρίσκεστε διακοπές, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να απολεύσουν τα παιδιά ένα βιβλίο ή μια ιστορία από την παραλία.
Εάν δεν ξέρετε ποιο βιβλίο να διαλέξετε με τα παιδιά, οι υπάλληλοι των βιβλιοπωλείων έχουν πάντοτε κάτι ενδιαφέρον να προτείνουν.


Για όσους έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο, προτείνω να διαβάσετε ιστορίες από τον Μικρό Αναγνώστη.

Για τα παιδιά του Α2 προτείνω αυτές τις ιστορίες:
Η καθαρή καρδιά
Μια απρόσμενη πρόσκληση


Για τα παιδιά του Α1 και πάνω προτείνω αυτές τις ιστορίες:
Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται
Ξένοι στο Αιγαίο

Για τα παιδιά των Προπαρασκευαστικών τμημάτων προτείνω αυτήν την ιστορία:
Ο Ισίδωρος κι ο ναυαγός

2013-06-10

Καλό καλοκαίρι

 Αγαπητοί γονείς, κηδεμόνες και μαθητές,

Το ΤΕΓ Στοκχόλμης κλείνει για αυτή τη σχολική χρονιά και σας εύχεται ένα αξέχαστο καλοκαίρι.
Ευχόμαστε σε όλους να απολαύσουν μερικές μέρες ξεγνοιασιάς σε κάποια από τις υπέροχες ελληνικές παραλίες.






Σας περιμένουμε και πάλι το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Πρόγραμμα για κάθε τμήμα κι επίπεδο θα ανακοινωθεί μετά τις εγγραφές των μαθητών. Για τις εγγραφές σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα του Hellenic school.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Με εκτίμηση,
οι εκπαιδευτικοί Δανάη Σπηλιωτοπούλου και Ζωή Παπαϊωάννου
το Προεδρείο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

2013-05-02

Πρόγραμμα εξετάσεων Ελληνομάθειας 2013



 Σας ενημερώνουμε ότι οι Εξετάσεις για την Πιστοποίηση της Ελληνομάθειας του Εξεταστικού Κέντρου Στοκχόλμης θα διενεργηθούν στο Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης, Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος/Grekiska Kulturhuset, Idungatan 4, 11345 Stockholm, tel/fax: 08330584, info@grekiskakilturhuset.se στις 14 και 15 Μαϊου 2013.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας στο ΤΕΓ Σαββατιάτικο Σχολείο Στοκχόλμης, το ΤΕΓ Στοκχόλμης και Ουψάλας αναστέλλονται.

 Πρόγραμμα Εξετάσεων:

Τρίτη 14-05-2013 πρωΐ: Α1 (έφηβοι, ενήλικοι)                                     
  09.30–11.05 γραπτή εξέταση
  11.20–13.30 προφορική εξέταση
          
  Τρίτη 14-05-2013  μεσημέρι: Α2  
  11.30–13.10 γραπτή εξέταση
  13.45-14.00 προφορική εξέταση
          
  Τρίτη 14-05-2013 απόγευμα: Β1
  15.00-17.00 γραπτή εξέταση 
  17.10-17.30 προφορική εξέταση 

  Τετάρτη 15-05-2013 πρωΐ: Β2
  10.00-13.10 γραπτή εξέταση  
  13.15-14.00 προφορική εξέταση