2015-01-28

Επίπεδο Γ1 - Χρήση γλώσσας - Θέμα "Περί δημοκρατίας"

Γ1 – Χρήση Γλώσσας                                                                                                                       

Διαβάζετε ένα κείμενο σχετικά με τη δημοκρατία. Όμως, μερικές λέξεις έχουν σβηστεί. Οι λέξεις που λείπουν είναι παράγωγα ή/και σύνθετα των λέξεων που υπάρχουν στον πίνακα που ακολουθεί. Σημειώστε δίπλα σε κάθε λέξη του πίνακα τη λέξη που πιστεύετε ότι ταιριάζει στο αντίστοιχο κενό του κειμένου, όπως στο παράδειγμα.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Σημειώστε μόνο ΜΙΑ (1) λέξη για κάθε κενό. Οι λέξεις που πρέπει να συμπληρώσετε είναι πέντε.

Περί Δημοκρατίας


Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες Δημοκρατία σημαίνει το ‘κράτος’, η δύναμη του ‘δήμου’, του συνόλου δηλαδή των ανθρώπων με _____0_____ δικαιώματα. Είναι το πολίτευμα εκείνο όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.
Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ, είχε πει πως «Η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, αν εξαιρέσει κανείς όλα τα άλλα που έχουμε δοκιμάσει». Γιατί άραγε; Ίσως επειδή είναι ιδιαίτερα _____1_____. Είναι πολύ εύκολο αν δεν υπάρχει μέτρο, στο όνομα της απόλυτης ελευθερίας και ισότητας, να διαστρεβλωθεί η πραγματική έννοια της Δημοκρατίας. Ο Έλληνας ιστορικός του 1ου αιώνα μ.Χ., Πλούταρχος, είχε γράψει πως «Άριστη Δημοκρατία είναι εκείνη στην οποία όλοι φοβούνται τον νόμο όπως τον τύραννο». Για να δουλέψει σωστά και προς όφελος όλων η Δημοκρατία, θα πρέπει να τηρείται ο νόμος και οι κανόνες της _____2_____. Μία ‘ανεξέλεγκτη’ Δημοκρατία μπορεί να οδηγήσει σε _____3_____ βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά τον αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Σαμ Σέπαρντ: «Η δημοκρατία είναι πολύ εύθραυστο πράγμα. Πρέπει να τη φροντίζεις τη δημοκρατία. Την ώρα που θα σταματήσεις να της φέρεσαι υπεύθυνα και της επιτρέπεις να μετατραπεί σε τακτική _____4_____, δεν είναι πλέον δημοκρατία. Είναι κάτι άλλο. Κάτι που μπορεί να απέχει μερικά εκατοστά από τον ολοκληρωτισμό».
Κλείνοντας, ο Αλέν ντε Μπενουά, γάλλος φιλόσοφος θεωρεί πως «Το μεγαλύτερο μέτρο της δημοκρατίας δεν είναι ο βαθμός ελευθερίας ούτε ο βαθμός ισότητας, αλλά μάλλον ο βαθμός συμμετοχής». Οι αντοχές της Δημοκρατίας, δηλαδή, μετρώνται από το βαθμό συμμετοχής των ανθρώπων στα κοινά. Η αδιαφορία μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους, ένας από τους οποίους είναι η _____5_____ της Δημοκρατίας.
Λέξεις: 261

0
πόλη (παράδειγμα)
πολιτικά
1
αναλώνω

2
δίκαιος

3
πατώ

4
φόβος

5
ρέω




Λύσεις:
0
πόλη (παράδειγμα)
πολιτικά
1
αναλώνω
ευάλωτος
2
δίκαιος
δικαιοσύνης
3
πατώ
καταπάτηση
4
φόβος
εκφοβισμού
5
ρέω
κατάρρευση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου