2014-03-28

Επέτειος για την 25η Μαρτίου - υλικό και δραστηριότητες

Με ευκαιρία την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1831, θα ήθελα να σας δώσω έναν σύνδεσμο με πλούσιο υλικό για τα γεγονότα της επανάστασης, τους ήρωες κ.ά.

http://users.sch.gr/kdimitrakakis/kdim/index.php?option=com_content&view=article&id=360&Itemid=605

Η επανάσταση των Ελλήνων  δύσκολα γίνεται αντιληπτή από τα παιδιά, πολλές φορές ακόμα κι από μας. Χρειάζεται να την προσεγγίσουμε σιγά σιγά από πολλές οπτικές γωνίες για να κατανοήσουμε βαθύτερα τα διάφορα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τις 17 Μαρτίου.

Όσο περισσότερο υλικό έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να δουλέψουμε με τα παιδιά. Για κάθε ηλικία και επίπεδο, πρέπει να προσαρμόσουμε το μάθημά μας.

Με τα μικρά παιδιά προτιμώ να κάνω κάποια παιχνίδια, για να κατανοήσουν αρχικά τι σημαίνει να μην είσαι ελεύθερος.
Ένα παιχνίδι που χρησιμοποιώ είναι το παρακάτω:
Κάθε παιδί (ή ανά δύο παιδιά αν η τάξη είναι μεγάλη ) έχει ένα μπαλόνι, το οποίο φουσκώνω μέχρι ένα σημείο (όχι λίγο, ούτε και πάρα πολύ). Προσπαθώ τα μπαλόνια να έχουν παρόμοιο μέγεθος, αν και οι διαφορές δεν πειράζουν. Αντιθέτως θα δείτε ότι εξυπηρετούν.
Ξεκινάω με μια ιστοριούλα. Κάθε παιδί ή δυάδα έχει το σπίτι και το χωράφι του. Κάθε χρόνο μαζεύει τα σπαρτά και τα πουλάει και εισπράτει ένα εισόδημα (το φουσκωμένο μπαλόνι). Με αυτό το εισόδημα πρέπει να επιβιώσει ένα χρόνο, δηλαδή 12 γύρους.
Εγώ που φουσκώνω τα μπαλόνια είμαι ο αρχηγός της περιοχής και όλοι οι αγρότες δουλεύουν για εμένα. Επειδή όμως μένουν στην περιοχή μου, πρέπει κάθε μήνα να πληρώνουν χαράτσι. Δικός μου αρχηγός είναι ο πασάς, στον οποίο δίνω τα χαράτσια.
Κάθε μαθητής ή δυάδα ρίχνει το ζάρι. Αναλόγως τον αριθμό, ανοιγοκλείνω τόσες φορές το στόμιο του μπαλονιού. Προσπαθώ να το κάνω κοφτά και όχι να το αφήσω για πολλή ώρα ανοιχτό. Κάποιες φορές οι αγρότες είναι τυχεροί και παίρνω μικρό χαράτσι, άλλες όμως φορές παίρνω μεγάλο, γιατί θέλω να βγάλω κι εγώ λίγο κέρδος.

Μετά από 12 γύρους βλέπουμε αν κάποιος μπόρεσε να επιβιώσει. Εάν σε ένα παιδί ξεφουσκώσει τελείως το μπαλόνι, επιτρέπω στα άλλα παιδιά να το βοηθήσουν αν θέλουν, "πληρώνοντας" αυτά το χαράτσι τους.

Στο τέλος βλέπουμε ποιος κέρδισε, ο πασάς ή οι αγρότες;!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου