2012-10-03

Ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα

Προγράμματα σπουδών υπάρχουν για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης και ως ξένης γλώσσας.

Στα ελληνικά τμήματα της Σουδίας, εγώ χρησιμοποιώ το πρόγραμμα σπουδών για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης. Ο λόγος είναι γιατί οι περισσότεροι μαθητές μου μιλούν την ελληνική στο σπίτι ή τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς είναι Έλληνας και έχουν μία επαφή με την ελληνική γλώσσα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Τα επίπεδα στα οποία έχουμε χωρίσει τους μαθητές, συμπίπτουν με τα επίπεδα που προτείνονται από το Αναλυτικό πρόγραμμα:
Οπότε, έχουμε τα εξής τμήματα:
Νήπιο: σε αυτό το τμήμα βρίσκονται όλα τα παιδάκια 5 και 6 ετών, ανεξαρτήτως επιπέδου ελληνικής γλώσσας
Προπαρασκευαστικό Α
Προπαρασκευαστικό Β
Α1
Α2
Β1
Β2
Γ1
Γ2
(με βάση τον Ευρωπαϊκό διαχωρισμό για επίπεδα κατάκτησης μιας γλώσσας).

Εθνοπολιτισμική ταυτότητα

"Στην περίπτωση των Ελλήνων της Διασποράς ο όρος εθνοπολιτισμική ταυτότητα αναφέρεται σ' εκείνο το μέρος της ταυτότητας που συνδέεται με ή και συντίθεται από συγχρονικά και διαχρονικά στοιχεία που αφορούν στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, σε ήθη και έθιμα, θεσμούς και παραδόσεις...
Η εθνοπολιτισμική ταυτότητα αποτελεί συνθετικό στοιχείο της κοινωνικής ταυτότητα του ατόμου...
Η κοινωνική ταυτότητα και η ατομική (προσωπική) ταυτότητα συγκροτούν από κοινού την ταυτότητα του εγώ του κάθε ατόμου".
σελ.38-40, Θεωρητικό πλαίσιο και προγράμματα σπουδών για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά.

Γιατί τα γράφω αυτά; Γιατί πολύ συχνά οι Έλληνες του εξωτερικού είτε λόγω συνθηκών, είτε λόγω προσωπικών επιλογών, ξεχνούν ότι τα παιδιά πάντοτε θα έχουν μια ποικιλία στη σύνθεση της ταυτότητάς τους. Κι αυτό πολλές φορές θα τα φέρει σε σύγκρουση με τους εαυτούς τους και την οικογένειά τους, αν δεν καταφέρουν να ισορροπήσουν τις πολλαπλές τους εθνοπολιτισμικές ταυτότητες.

Τα ελληνικά σχολεία και τμήματα του εξωτερικού προσφέρουν στα παιδιά μια ευκαιρία να γνωρίσουν λίγο παραπάνω την ελληνική τους ταυτότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να ισορροπήσουν σαν ολοκληρωμένες προσωπικότητες στο μέλλον. Να ξέρουν ποιοι είναι.

Γι' αυτό το λόγο, στο σχολείο μας, αλλά και σε όλα τα τμήματα που εργαζόμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί του εξωτερικού, προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε το μάθημά μας με πολλά στοιχεία από τη γλώσσα, τις παραδόσεις, τα έθιμα, την ιστορία, τους χορούς, τα τραγούδια μας, τα παιχνίδια, αλλά και με στοιχεία από τη σύγχρονη ελληνική καθημερινότητα, όσο δύσκολη κι αν είναι αυτόν τον καιρό.